КАКВО Е СПЕЦИАЛНО КАФE ?

Специално кафе e термин за най-висок клас еднотипно кафе. Терминът е използван за първи път през 1974 г. от Erna Knutsen в брой на Tea and Coffee Journal. Knutsen използва „специално кафе“за да опише зърната с най-добър вкус.

Широко приета дефиниция за специално кафе е кафе, което печели 80 и повече точки от 100 точкова скала за преглед на кафе.

SCA (Specialty Coffee Association) определя стандарти за специално кафе на всеки етап от производството му, допустими дефекти при зелените зърна, стандарти за процеса на сортиране на кафето.

Терминът „Специално кафе“ побира в себе си три минимални изисквания:

  1. Кафето да е брано ръчно – чрез селективно бране на цели зрели зърна.
  2. 80 или повече точки (от 100 точкова система).
  3. Максимум 5 дефекта на 350 гр. кафе.

Много организации и производители работят за включването на строги екологични и социални показатели в дефиницията и степенуването на специалното кафе.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ КАФЕ?

Изберете любимо кафе според вкусовите си предпочитания.

Винаги прясно изпечено!

Опаковките на Kaffeno са от трипластово алуминиево фолио и едностранен вентил, който позволява въглеродния диоксид, образуващ се при изпичане, да излезе, без да допуска навлизането на кислород. Пакетите са с цип, позволяващ многократно използване и добро съхранение.

Избери кафе
Kaffeno Начало

Kак да приготвим кафе?

френска преса

Френска преса

Приготвянето на кафе с френска преса е един от най-простите начини за консумиране на ароматната напитка. Отнема около 5 минути и не изисква филтър.

1

Поставете чайника на котлона и стоплете вода (92-94°С). След като водата заври, отстранете и преминете към следващата стъпка.

2

Смелете кафето. Ние също ще направим това за Вас. Попитайте на място. Настройте мелницата за кафе на груба настройка или едро смляно кафе. Смелете около 2 супени лъжици за 300 мл вода (или 20 гр. кафе на 320 мл вода).

3

Поставете смляното кафе на дъното на френската преса. Стартирайте таймер (4 мин) и налейте вода до около половината от желаното количество. След 30 секунди внимателно разбъркайте, изсипете останалата вода и сложете капака.

4

След като таймерът приключи – натиснете буталото на капака чак до дъното на уреда. Насладете се. И нека Ви стане Кафено!

френска преса

Аеропреса

Приготвянето на кафе с аеропреса е просто и забавно. Аеропресата е чудесен уред, лек и компактен, може да го вземете с Вас на път или къмпинг.

1

Поставете чайника на котлона и стоплете вода (92-94°С). След като водата заври, отстранете и преминете към следващата стъпка.

2

Смелете кафето. Ние също ще направим това за Вас. Попитайте на място. Настройте мелницата между фина и средна настройка. Смелете около 2 супени лъжици кафе (или 17 гр. за 255 мл вода)

3

Настройте таймер за 2 минути. Налейте вода до половината, стартирайте таймера. След 45 секунди разбъркайте. Налейте останалата вода. Сложете филтъра и капачката, изчакайте таймерът да приключи с броенето.

4

Обърнете внимателно аеропресата върху чаша и натиснете плавно. Насладете се. И нека Ви стане Кафено!

френска преса

Хемекс

Приготвянето на напитки с Хемекс е чудесен начин да се извлекат, някои от флоралните и деликатни нотки в едно кафе.

1

Поставете чайника на котлона и стоплете вода (92-94°С). След като водата заври, отстранете и преминете към следващата стъпка.

2

Смелете кафето. Ние също ще направим това за Вас. Попитайте на място. Настройте мелницата за кафе на средна настройка. Смелете 2,5 супени лъжици кафе ( или 32 гр. кафе за 500 мл вода).

3

Поставете филтъра с трите пласта към улея. Намокрете филтъра и затоплете уреда. Оставете водата да се отцеди, след което я излейте, като не махате филтъра. Поставете уреда на везна, добавете смляното кафе и нулирайте скалата.

4

Стартирайте таймера. Започнете бавно да изливате 200 мл вода върху смляното кафе, започвайки от средата, спираловидно, към периферията. Като намокрите цялото количество кафе спрете и изчакайте за около 30 секунди да се изтече. Бавно долейте със спираловидно движение останалата вода, като се стараете да не оставяте кафето на сухо. Готовата напитка трябва да изтече за около 4,5 – 5 минути.

5

Насладете се. И нека Ви стане Кафено! Вашето кафе е по-малко горчиво, в сравнение с другите методи на приготвяне и показва естествени вкусове.

френска преса

V60

Приготвянето на кафе с V60 е чудесен начин да се извлекат флоралните и деликатни нотки в едно кафе.

1

Поставете чайника на котлона и стоплете вода (92-94°С). След като водата заври, отстранете и преминете към следващата стъпка.

2

Смелете кафето. Ние също ще направим това за Вас. Попитайте на място. Настройте мелницата си между фина и средна настройка. Смелете около 2,5 супени лъжици кафе (или 32 гр. кафе за 500 мл вода).

3

Намокрете филтъра и затоплете уреда. Оставете водата да се отцеди, след което я излейте, като не махате филтъра. Сложете смляното кафе.

4

Стартирайте таймер. Налейте малко количество вода върху смляното кафе, започвайки от средата, спираловидно към периферията. Намокрете цялото количество кафе. Изчакайте около 30 секунди.

5

Налейте бавно и равномерно останалата вода, като внимавате да не препълвате уреда. Готовата напитка трябва да изтече за около 4,5 – 5 минути.

6

Насладете се. И нека Ви стане Кафено! Вашето кафе е по-малко горчиво, в сравнение с другите методи на приготвяне и показва естествени вкусове.